8 typiske myter om, hvordan babyer vænner sig til mad

Ernæringseksperten Julia Wolman afslører de otte mest almindelige myter om babyers madtilvænning og forklare sanheden bag dem… Bliver nogen af jer froældre overrasket over dem?

A001117-3661276146891-Nutribaby+ loft wh

1. Babyer uden tænder kan ikke spise mad med klumper

Det kan de faktisk godt. Babyers gummer er stærke nok til at spise klumper. Nogle babyer får først deres første tand når det fylder 1 år, men en variation af mad med forskellig tekstur hjælper barnet med at fordøje, og tilvænningen nemmere.

2. Babyer må ikke lege med maden

Lige nøjagtig når de er ved at vænne sig til maden er det vigtig, at de udforsker den. Det er en vigtig del af babyers opdagelse af maden og dens tekstur og smag, når det leger med maden. De øver desuden deres koordination, så de selv kan putte maden i munden. Undersøgelser viser desuden at spædbørn, der har leget med maden, spiser sundere, når de bliver større. Leg og opdagelse af sig selv og nye oplevelser giver barnet mod på at opleve mere og prøve nye ting. Ja, det sviner – Men det er det hele værd!
 

3. Babyer sover bedre, når de lærer at spise mad

Tilvænningen til mad og grød hjælper desværre dit barn i at sove hele natten. Man skal derfor ikke starte med at få sit barn væk fra brystet i håb om, at natteurolighederne stopper. En succesfuld søvnrutine kan være svær at få i den første tid, hvilket dog er forskelligt fra barn til barn.
 

4. Babyer skal have noget krydret efterfulgt af noget sødt

Der er hverken en rigtig eller en forkert måltidsstruktur, under tilvænningen, så slap helt af. Babyer lærer fra de mennesker, der er omkring dem. Ofte er det forældrene der bestemmer at rækkefølgen er ”først noget krydret, så noget sødt”, hvilket er blevet det normale. Det vigtigste, når dit barn er i det her stadig, er at dit barn får muligheden for at smage en masse forskellige ting sammen og eksperimentere med både søde og krydrede smage på samme tid.

5. Du bør introducerer noget nyt hver tredje dag

Det ville jo tage en evighed! Introducer nye madvarer dagligt og blandt dem med smage de allerede kender og kan lide. Giv ikke op, hvis dit barn ikke kan lide det første gang. Det kan tage mange forsøgt for barnet at vænne sig til noget nyt. Det er vigtig at introducerer dit barn til mad, der kan give allergiske reaktioner langsomt, men tidligt. Ting som mælk, æg og gluten bør de først prøve en ad gangen, så du kan se, om der skulle være en allergi.

6. Det er op til mor at bestemme, hvor meget baby skal spise

Forkert igen. Babyer ved, hvornår de er sultne, og hvornår de ikke er. I stedet for at diktere hvor meget de bør spise, skal man lade barnet finde ud af det selv. Dit barn skal nok lade dig vide, hvornår de er færdige. Når babyer vænner sig til fast føde, skal de stadig have brystmælk eller modermælkserstatning fyldt med de næringsstoffer, de har brug for.

7. Babyer er klar til at lære at tygge, når de tygge på deres knytnæve

Ikke nødvendigvis: Det kan være fordi de lige har opdaget deres knytnæve, hvilket sker når de er omkring fire måneder. At de tager knytnæven I munden og vågner om natten, for at få mælk er helt normalt for babyer og betyder ikke nødvendigvis, at det er klar til fast føde.

8. Madlavning med Ghee(klaret smør) giver babyer bedre sundhed

Googler man mad til babyer, der er ved at vænne sig til fast føde, kan man komme forbi Ghee. Ghee er typisk asiatisk klaret smør, der skulle have fantastisk effekt på babyers knogler, udvikling af hjernen, stofskifte, vægt og immunforsvar. Faktisk er helt almindelig usaltet smør eller oliven- eller kokosolie helt fint, og vil stadig give det fedt og de næringsstoffer, babyer har brug for at vokse sundt.